Proč se zaměřujeme na lokální produkty?

Podpora lokálních prodejců a farmářů podporuje ekonomiku vašeho regionu a snižuje produktovou uhlíkovou stopu. Steak z mladého býka z Argentiny je jistě lahůdka, ale je nutné kupovat maso, které muselo zdolat bezmála 12 000 km? Nákupem místního zboží se snižuje vzdálenost dovozu ale i množství obalových materiálů. 

Podpora lokálních farmářů také pomáhá udržet krajinný ráz a podporuje přírodní bohatství daného kraje. Pokud budeme kupovat různé zemědělské suroviny od našich farmářů, nezaberou brzy jejich místo dlouhé lány plodin výhodných pro vývoz nebo na jejich místě nevyrostou bytové domy atd. Les bude les, louka bude louka a ovocný sad paní sousedky bude stále to místo, kde si budete moci sbírat jablka a nechat si z nich udělat tradiční mošt.

Na otevření tohoto obchůdku se s chutí podílíme také z osobních důvodů. Jsme rodiči a jako asi každý rodič jsme se začali víc zajímat o to, co dáváme našim dětem. Doma vypěstovaná zelenina nebo u statkáře koupené maso má nesrovnatelně jinou chuť oproti tomu ze supermarketu. Naše tělo je také přirozeně navyklé na přijímání potravin z místních zdrojů a je to pro něj evolučně přirozenější.

Jsme rádi, že si mnoho lidí zvyklo kupovat od statkářů a výrobců ze svého okolí, ať už jde o jogurty, sýry, paštiky, mošty, nebo kváskový chléb. Je to jejich živobytí, stojí je to čas, často jsou ve výrobním procesu celé rodiny a na výsledné kvalitě stojí i jejich reputace. Jejich výrobek je jako jejich dítě, kterému se plně věnovali a dali si na jeho vzniku a záležet. Tak jako nám záleží na tom, aby naše děti měly dostatek vitamínů z čerstvé zeleniny a ovoce, zažily opravdovou chuť domácí okurky a viděly, že vajíčka pochází od slepic a ne jen z regálu obchodu.

Previous
Previous

Cesta hovězího masa - od chovatele až na talíř

Next
Next

Lokální potraviny - proč to někdy nejde?